Jiří Pruša

Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x

Seznam rubrik

Jiří Pruša

Slovník reálného socialismu - písmeno B

Toto je další pokračování Slovníku reálného socialismu. Velmi mile mě překvapil zájem o písmeno A a tak jsem si pospíšil s pokračováním. Nyní je to písmeno B. Děkuji za všechny komentáře. Ještě nemám dost dukátů a tak se nemohu naplno zúčastnit diskuse, ale jakmile to půjde, budu více reagovat. Také bych chtěl slavnostně slíbit, že slovník dokončím. Plánuji dávat na blog další písmeno vždy v sobotu ráno.

23.11.2010 v 5:00 | Karma: 28,95 | Přečteno: 4288x | Diskuse| Politika

Jiří Pruša

Létejte profesionálně!

Všechny problémy při leteckých cestách nemusí člověk prožívat na vlastní kůži a mnoha se může vyhnout. Při cestách letadlem Vám ještě vždy zbude hodně zajímavých zážitků, i když se těm běžným vyhnete. Tady jsem se chtěl podělit o osobní zkušenosti i o ty, které jsem někde vyčetl nebo vyposlouchal od jiných cestovatelů. Pokud máte k některým komentář nebo máte ještě jiné dobré rady pro letecké cestovatele, budu moc rád, když mi je zašlete.

20.11.2010 v 16:40 | Karma: 13,13 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Slovník reálného socialismu - písmeno A

Bude asi stále složitější chápat období reálného socialismu. Život jednotlivců i celé společnosti se zásadním způsobem změnil. Lidé, kterým je dnes méně než 30 let, neměli již přímou vlastní zkušenost s režimem reálného socialismu a mohou proto stále méně a méně chápat jednotlivé výrazy, vtipy i principy života období, které trvalo přes čtyřicet let. I ti, kdo četli Orwellovy knížky „Farma zvířat“ nebo „1984“, si mohou myslet, že se jedná o přehnané bajky. Když se však dnes nad dobou reálného socialismu zamyslíme, vidíme, jak blízko byl Orwell pravdě a jak se většina jeho vizí vyplnila v reálném životě reálného socialismu. Hledal jsem cestu, jak srozumitelně, stručně a jednoduše tuto dobu přiblížit a umožnit tak zájemcům všechny ty nelogičnosti dát do určité mozaiky a pochopit je jako celek. Došel jsem k tomu, že by bylo zajímavé udělat cosi jako výkladový slovník základních výrazů a pojmů používaných v době reálného socialismu a na této bázi pak vlastně celý život té doby čtenáři přiblížit. Výrazy jsem hledal nejdříve jen ve své hlavě, a když jsem ji vyčerpal, použil jsem hlavy i přátel. Při formulování výkladu jsem se pak dostával dále a množství výrazů se stále rozšiřovalo a začalo zahrnovat i základy socialistické politické ekonomie a dalších předmětů, které byly součástí vzdělávacího systému v té době. Začal jsem se proto obávat, že by se celý ten slovník mohl stát nudnou záležitostí, která by jen stěží nacházela čtenáře. Rozhodl jsem se jej tedy oživit několika dalšími zdroji – politickými vtipy té doby, oficiálními hesly a příklady novinových titulků. Věřím, že takto se celá ta doba přibližuje trochu živěji a pochopitelněji. Zejména z politických vtipů je totiž cítit, že i přes relativní nepřízeň osudu si lidé dokázali najít humor a radost ze života. Nestavím si za cíl, aby tento "Slovník" byl vědeckým a plně vyčerpávajícím dílem. Spíše bych jej rád koncipoval jako zajímavé, místy úsměvné čtení, které srozumitelně a přitažlivě ukáže principy i absurdity té doby. Na svůj blog bych proto rád přibližně každý týden umístil výrazy začínající na jedno nové písmeno z abecedy a postupně sem tak umístit celý, nyní se rodící, Slovník reálného socialismu. Budu se těšit, že kdokoliv následující stránky prolistuje, nebo dokonce přečte, dá mi nějaký komentář či podnět, jak je vylepšit, jak dobu reálného socialismu ještě lépe přiblížit a zpřístupnit i lidem, kteří ji nezažili. Vítám proto všechny komentáře a zejména další výrazy, vtipy a hesla. Výrazy, které jsou podtržené jsou vysvětleny na jiném místě "slovníku", kam abecedně patří.

20.11.2010 v 14:43 | Karma: 30,20 | Přečteno: 3408x | Diskuse| Společnost