Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovník reálného socialismu - písmeno T

Další část Slovníku reálného socialismu - tentokrát písmeno T, které přináší takové lahůdky jako Tiskový dohled, Třídní nepřítel nebo Tuzex. Jako vždy, najdete zde i dnes množství skvělých dobových vtipů. Diskusi na blogu využívám k doplňování a úpravám slovníku, tak prosím o Vaše příspěvky. Všechny, kdo by chtěli vidět "Slovník" v jeho aktuální kompletní podobě (po zahrnutí diskuse na tomto blogu až k písmenu S) bych rád odkázal na www.aviationhouse.net , kde bude po nějakou dobu volně ke stáhnutí ve formátu PDF.

T

Tajemník

Trochu zvláštní výraz používaný k označení funkcionářů KSČ na vedoucích funkcích. Tak jako prakticky všichni funkcionáři, nebyli ani tajemníci skutečně voleni, ale byli do svých pozic dosazováni vyšší složkou strany.

 Lidová tvorba:

  • Přiběhne Fero za předsedou KSČ a křičí: „Soudruhu předsedo, na záchodě se nám oběsil soudruh tajemník“. A předseda se ptá: „A sundali jste ho?“ „Ne, protože on se ještě hýbal“ odpoví Fero.

Tábor míru

Jiný název pro světovou socialistickou soustavu.

Tábor lidu, socialismu, míru

Televizní seriál

Patří neodmyslitelně k době reálného socialismu. Zejména v druhé polovině 70. let vznikala řada seriálů z různých oborů života socialistické společnosti (zemědělství, lékařství, politika, strojírenství, zahraniční obchod apod.). Většina z nich měla větší či menší ideologické podbarvení a mnohdy líčila členy strany nebo stranické funkcionáře jako „dokonalé“ jedince, kteří obětavě řeší problémy svého okolí a nezištně pomáhají druhým a jsou jim příkladem. Často tak logicky docházelo ke zkreslování skutečných událostí (například Třicet případů majora Zemana, kde autoři sice čerpají příběhy z autentických spisů STB, ale tendenčně je upravují). Faktem je, že většina seriálů byla ve své době velice oblíbená a mnohé z nich se reprízují dodnes.

 Příklady některých TV seriálů:

 -          Nemocnice na kraji města. Premiéra prvních 13 dílů byla v roce 1978, v roce 1981 pro velký úspěch byla dotočena ještě druhá 7dílná série. Nemocnice vzbudila mimořádný zájem nejen v tehdejším Československu, ale i v zahraničí, zejména v Německu. V době vysílání seriálu byly prázdné nejen ulice ale i pivnice. Scénárista J. Dietl zasadil děj do prostředí oddělení Ortopedie jedné krajské nemocnice. Režisérem seriálu byl J. Dudek, z mnoha herců jmenujme aspoň dva protagonisty: L. Chudíka představitele primáře Sovy a M. Kopeckého v roli doktora Štrossmajera.

 -          Třicet případu majora Zemana. 30 dílný seriál se promítal v letech 1974 – 79 a byl věnován třicátému výročí vzniku SNB. Režisérem a současně autorem největšího počtu epizod byl Jiří Sequens. Na scénáři se m.j. podíl i tiskový odbor Ministerstva vnitra. Ideovým cílem bylo propagovat a obhajovat činnost bezpečnostního aparátu socialistického Československa. Řada skutečností byla uváděna do smyšlených souvislostí nebo některá fakta byla zcela změněna. Seriál 30 případů majora Zemana (V.Brabec) byl rozsahem největším projektem Československé televize a obsahem nejpropagandističtější dílo svého druhu u nás.

 -          Žena za pultem. Seriál byl natočen v roce 1977. Scénář J. Dietl a režie J. Dudek. Hlavní představitelka Jiřina Švorcová. Objevovaly se v něm zavádějící scény s plnými pulty potravin a ochotnými prodavačkami, což neodpovídalo tehdejší realitě.  V době vzniku však byl kritizován pro neuspořádaný osobní život hlavní hrdinky.

 -          Okres na severu. 13-dílný seriál natočený v roce 1980 jako příspěvek k 60. výročí založení KSČ. Autory je osvědčená dvojice J. Dietl (scénář) a E. Sokolovský (režie). Hlavním hrdinou je okresní tajemník KSČ (J. Moučka), který je ukázán jako vzor všech ctností a kterému nejde o vlastní zájmy ale o blaho lidu.

 -          Nejmladší z rodu Hamrů. Premiéra v roce 1975, scénář: J.Dietl, režie: E.Sokolovský. V roli hlavního  představitele: J. Satoranský. 11dílný seriál o cestě české vesnice k socialismu. Odehrává se od září 1945 do září 1974.

 -          Plechová kavalérie. 7dílný seriál natočený v roce 1979 opět dvojicí J. Dietl (scénář) a J. Dudek (režie). Roli hlavního představitele hrál J. Hartl. Seriál z rolnického prostředí, kde skutečným hrdinou je kombajn a celý se nese v duchu hesla: „Ani zrno nazmar“.

 -          Inženýrská Odyssea. 13dílný seriál scénáristy J.Dietla a režiséra E. Sokolovského natočený v roce 1979 zobrazuje osudy tří mladých inženýrů (J.Satoranský, P.Kostka a M. Dočolomanský), kamarádů, kteří nastupují po promocích do svých prvních zaměstnání a hledají uplatnění v odvětvích strojírenského průmyslu. Silně propagandistický socialistický seriál se odehrával v prostředí tkalcovských stavů a poodhaloval zákulisí zahraničního obchodu.

 -          Muž na radnici. 11-dílný seriál z roku 1976, scénárista J. Dietl, režisér E. Sokolovský. Seriál se odehrává v prostředí pracovníků tehdejších Národních výborů a vypráví příběh předsedy jednoho Městského národního výboru (Z. Buchvaldek), který se rozhodne přestavět a zmodernizovat město.

 Tesil

Nemačkavá syntetická tkanina. Z tesilu se šily pánské šaty, dámské sukně atd. Jeho propagovanou předností byla nemačkavost.

 Tělovýchova

V reálném socialismu byla věnována velká pozornost masové tělovýchově, která sice nepodporovala dřívější organizaci Sokol, ale hodně stavěla na jejich tradicích. Rozhlas vysílal ranní čtvrthodinové rozcvičky pro pracující, pětiminutové rozcvičky pro školáky, sportovní kluby pod označením Tělovýchovné jednoty vychovávaly adepty různých sportů, každých pět let se organizovaly spartakiády a mnoho prostředků se věnovalo výchově špičkových sportovců. Jejich úspěchy ve světovém měřítku byly pak využívány k propagaci socialistického zřízení. 

 Těreškovová Valentina

Velmi oslavovaná první kosmonautka světa (v roce 1963). Symbol kosmických úspěchů SSSR i emancipace žen za socialismu.

 Těžkosti

Od prvních dnů se budování socialistické společnosti potýkalo s množstvím problémů. Tyto problémy byly svalovány především na třídní nepřátele. „Počáteční těžkosti“ bylo jedno z eufemistických mediálních označení problémů jakéhokoliv charakteru a v kterékoliv době.

Lidová tvorba:

  •  Co je absolutně věčné?  Počáteční těžkosti při budování socializmu!

 Timur a jeho parta

Mezi dětmi propagovaná a v padesátých letech zřejmě celkem populární dětská knížka, ve které hlavní hrdina chlapec Timur tajně pomáhá chudým rodinám. 

Tiskový dohled (dozor)

Méně agresivní výraz pro cenzuru. Vzhledem k tomu, že se o cenzuře oficiálně obvykle nemluvilo, byl i tento výraz používán v médiích poměrně zřídka. Viz též Úřad pro tisk a informace.

Titoismus

Negativní výraz používaný v médiích na konci čtyřicátých a během první poloviny padesátých let, kdy byl odsuzován příliš samostatně jednající jugoslávský komunistický vůdce J.B.Tito. Obsah výrazu nebyl definován přesně, ale měl zřejmě představovat směs zrádcovství, špionáže, pokrytectví – vlastností, ze kterých byl Moskvou a následně i stranami a vládami zemí socialistického tábora obviňován Tito.

Tmářství

Neochota určitý jednotlivců akceptovat myšlenky socialismu a komunismu či vedoucí úlohu KSČ ve společnosti a z pohledu režimu nepochopitelné lpění některých lidí na tradičnějších koncepcích organizace společnosti než jakou představovalo socialistické zřízení.

Trabant

Dvoutaktní automobil z umělé tříštivé hmoty s obsahem dvouválcového motoru 600 cm3 vyráběný ve Zwickau v Německé demokratické republice. Koncepce motoru Trabant 600 byla vypracována ještě před válkou a bez velkých změn byl pak jako T601 tento automobil vyráběn ještě v osmdesátých letech. Byl charakteristický svou řadící pákou umístěnou pod volantem a především tmavě modravým karcinogenním kouřem vycházejícím z jeho výfuku a zaplňující města východní Evropy charakteristickým zápachem. T601 byl v období reálného socialismu pro mnoho rodin nedostižným snem. Čekací doba na T601 představovala v ČSSR asi 4 roky, v NDR pak asi 6 let, cena okolo 30 000 Kčs představovala cca 15 – 20 měsíčních platů.

 Lidová tvorba:

  •  Víte, co je součástí dokumentace ke každému trabantu? - Jízdní řád autobusů.

 

  •  Nový Trabant prý bude mít dva výfuky. To proto, aby se mohl používat jako trakař.

 

  •  Nový název pro Trabant – rozzuřený vysavač.

 

  • Slyšel jsem, že jste si koupili trabanta." "No jo, ale počůrala nám ho doga." "To ti za deset korun umyjí v Pragokaru, soudruhu." "Když ona to za sebou aj zahrabala."

 

  • Kolik je potřeba lidí na postavení jednoho trabanta? Dva, jeden skládá a druhý lepí.

 

  • Jak se dá zvýšit cena trabanta na čtyřnásobek?  Natankujte plnou.

 

  • Kdy dosáhne trabant svojí nejvyšší rychlost? Při odtahu.

 

  • Bývalý obyvatel DDR se ptá jiného:"Proč sis přestříkal tvého žlutého trabanta na modro?" Ten druhý odpovídá: "Aby si ho Zápaďáci nepletli se schránkou na dopisy."

 

  • Víte proč trabant nemá bezpečnostní pásy?  Aby si ho lidé nepletli s batohem.

 

  • Víte jaký je rozdíl mezi stíhačkou a trabantem? Stíhačku nejdřív vidíte, potom slyšíte.

 

  • Jak se řekne trabant japonsky? "Harashito"

 

  • Proč majitelé trabanta jdou po smrti rovnou do nebe? Protože si peklo prožili již na zemi.

 

  • Na louce stojí trabant a přichází k němu řidič. Nasedne, nastartuje a rozjede. Opodál stojí zemědělec a celé to sleduje. Trabant začne zběsilou rychlostí jezdit dokola. Po chvíli to zemědělec nevydrží a jde se zeptat co se stalo. Řidič trabantu jenom stáhne okénko a odpovídá mu: “Přiskřípnul jsem si pampelišku do dveří a nejde utrhnout tak ji musím ukroutit.”

Transparent

Transparenty byly vyvěšovány na školách, továrnách, úřadech, kasárnách atd. Prostě kdekoliv byly nějaké kolektivy lidí. Velmi populární byly také prvomájové transparenty nesené „radostnými“ pracujícími při oslavách prvního máje. Obsahem transparentů byla obvykle nadšeně oslavná podpora režimu, sliby o zvýšené a zkvalitněné produkci, závazky a další sliby. Viz též Hesla.

Trockista

Označení osob, které v nějaké době byly členy KSČ, jehož vedení se znelíbily. Označení vycházelo ze jména Lva Trockého, prvního ministra obrany bolševického Ruska, který pak upadl u Stalina v nemilost a pro záchranu života emigroval do Mexika. I zde byl však dostižen a svými vrahy ubit krumpáčem.

Třída

Lenin rozděloval globální společnost nikoliv na národnostním avšak na třídním základě. Třídy definoval jako velké skupiny lidí, které se liší vlastnictvím výrobních prostředků a způsobem zajišťování své obživy.

 

 Třídní boj

 Dle Lenina se jedná o neustálý boj o moc mezi různými třídami (např. dělnická třída versus třída kapitalistů)

 Lidová tvorba: 

  • Co je vlastně třídní boj? Když ti, co mají méně tříd, bojují proti těm, kdo jich mají víc.

Třídní hledisko

Pohled na určitý problém nebo situace z úhlu třídního zájmu - zájmu určité třídy. V období reálného socialismu to vždy představovalo "hájení zájmů dělnické třídy".

Třídní společnost

Třídní společnost existuje podle teorie marxismu-leninismu pouze v kapitalistických zemích. Zájmy jednotlivých tříd (dělníci, rolníci, kapitalisté) jsou v kapitalismu protichůdné (antagonistické) a tak je nutné vést třídní boj s cílem dosažení diktatury proletariátu. V dobách reálného socialismu se původní třídy mění na pouhé vrstvy společnosti, které již nemají antagonistické zájmy, ale jen rozdílný způsob získávání prostředků na obživu. V komunismu se pak měla společnost stát zcela beztřídní. Do této fáze však žádný socialistický stát nikdy nedospěl.

Třídní nepřítel

Kdokoliv, kdo měl jiné zájmy než představitelé strany a vlády. Předpokládalo se samozřejmě, že takové zájmy může mít jen člen jiné třídy než dělnické/rolnické.

Třídní nerovnost

Rozdíly mezi jednotlivými třídami obyvatelstva. Tímto výrazem byl myšlen především rozdíl v přístupu k bohatství mezi třídou kapitalistů a dělnickou třídou.

 Lidová tvorba:

  •  Existuje v socialistické společnosti třídní nerovnost?
    • Nikoliv, třídní dělení známé z kapitalistické společnosti bylo socialistickou revolucí zlikvidováno. V socialistické společnosti existuje naprostá a všeobecná rovnoprávnost. Je však pravda, že někteří lidé nebo skupiny lidí jsou rovnoprávnější než ostatní.

 

Třídní rozdělení společnosti

Rozdělení společnosti podle tříd. Toto dělení bylo ještě charakterizováno tím, zda bylo či nebylo „antagonistické“, tzn. nepřátelské. Antagonistické členění společnosti mělo existovat pouze v kapitalismu. V socialismu sice přežívalo třídní rozdělení společnosti, ale bylo již neantagonistické, protože třída dělníků a třída rolníků měly „podobné zájmy“. Společnost komunistická pak měla být zcela beztřídní. Viz též Třídní společnost.

Třídní zájmy

V marxistické teorii třídní společnosti měla každá ze tříd společnosti své zájmy. Hlavním zájmem třídy kapitalistů měla být maximalizace zisku, hlavním zájmem dělnické třídy měla být sociální spravedlnost. třídní zájmy pak v období reálného socialismu strana a vláda prezentovala cokoliv, co bylo v zájmu udržení její vlády. 

Tuzex

Všeobecně známý podnik zahraničního obchodu založený s cílem prodeje zahraničního a exportního zboží za valuty a tuzexové bony. V Tuzexu bylo možné získat bez pořadníku relativně velký výběr zboží jinak nedostatkového. Vlastnictví věcí či oblečení z Tuzexu se pak také stalo prestižní záležitostí. Viz též Darex, Vekslák, Devizový monopol.

Tvrdá pěst

V rámci neustálého boje za lepší zítřky, za budování socialistické vlasti, za mír a socialismus, za lepší společnost atd., bylo často nutné také ukázat odhodlanost k boji a sílu. V mediálním provedení se síla často vyjádřila jako „tvrdá pěst dělnické třídy“ nebo „tvrdá pěst pracujících“, což obvykle znamenalo zásah některé z bezpečnostních složek režimu.

 Název článku v dobovém Rudém právu:

  •  Tvrdá pěst pracujících dopadla na škůdce lidu.

 Tvůrčí činy

Blíže nedefinované prorežimní aktivity. Mediální výraz.

 

Autor: Jiří Pruša | sobota 22.1.2011 5:00 | karma článku: 19,82 | přečteno: 2738x
  • Další články autora

Jiří Pruša

Jsou děti přežitek nebo dobrá investice?

Zajímavá úvaha Dana Vávry „Děti jsou přežitek“, kterou jsem si úplnou náhodou včera přečetl na tomto blogu, mě po nějakých pěti letech mlčení dovedla k tomu napsat konečně zase jeden příspěvek.

28.1.2019 v 10:38 | Karma: 40,03 | Přečteno: 4080x | Diskuse| Osobní

Jiří Pruša

Ostrovy severního moře, den 7

Dnes jsem udělal dobrý skutek. Svezl jsem správce letiště nad jeho letištěm a ostrovy kolem. Tak nadšeného spolucestujícího jsem snad ještě nikdy neměl.

23.6.2014 v 15:46 | Karma: 23,37 | Přečteno: 3185x | Diskuse| Cestování

Jiří Pruša

Letadélkem z Příbrami na Kypr

Najít trať z Příbrami do Paphosu na Kypru není úplně jednoduché. Můj základní cíl pro tuto 2500 km dlouhou cestu bylo letěl s jediným přistáním na celé cestě. Doletět jsem plánoval za dva dny. Cestou mě ale potkaly dvě zcela neočekávané záležitosti, které cestu zásadně zdramatizovaly. Díky tomu jsem se také nemohl dostatečně soustředit na fotografování a tak je tentokrát obrázků z vlastní cesty méně než bych si přál.

8.11.2013 v 9:15 | Karma: 32,10 | Přečteno: 4407x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Příběhy vybuchlého domu - týden po té

Dnes, v pondělí v 9 hodin 55 minut to je přesně jeden týden od chvíle, kdy došlo k výbuchu plynu v přízemí domu na Smetanově nábřeží v Praze 1. V globálním světě se každý po svém musíme vyrovnávat s tím, že někde bylo zemětřesení, jinde teroristický útok a někde úplně jinde po sobě lidi kvůli něčemu, pro nás často nepochopitelnému, střílejí. Tuto součást globalizace považuji za velmi stresující a nevím docela přesně, jak se s ní vyrovnávat. Možná proto všichni tak trochu věříme, že katastrofy se dějí nějak anonymně, někomu jinému, někde daleko v jiném světě.

6.5.2013 v 9:55 | Karma: 29,43 | Přečteno: 4229x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Tak ČSA se snad konečně někdo ujme

Po deseti letech se snad skončí smutná sága českého národního leteckého dopravce, jehož osud se od roku 2003 stal součástí soupeření našich hlavních politických stran. Je to právě těchto posledních deset let, kdy se ČSA zmítá na pokraji krachu především díky nereálně ambiciózním plánům svých vrcholových managementů dosazených zvenčí. Těchto posledních 10 let stálo české daňové poplatníky přes čtyři miliardy korun jen na státních podporách. Za tyto peníze máme nyní firmu, která je oceněna na 148,5 milionu Kč. Firmu, která navíc musela rozprodat všechna svá aktiva včetně letadel, hangárů, ziskových činností i vlastního sídla jen proto, aby přežila a byla schopná s finanční podporou státu ufinancovat přehmaty, které by v něrmálně fungujícím ekonomickém prostředí nevznikly.

15.3.2013 v 8:55 | Karma: 30,97 | Přečteno: 2337x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x
Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 

Seznam rubrik