Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovník reálného socialismu - písmeno U

Slovník se blíží do finiše - dnes tady najdete zajímavé výrazy jako Udávat, Uvědomělý, Usnesení strany a vlády, Úprava cen, Úroveň blahobytu a řadu dalších. Samozřejmě také hodně vtipů. Pokud byste chtěli vidět celý slovník v jeho aktuální podobně po zapracování komentářů z diskuse až do písmeně "S", můžete si jej volně stáhnout na www.aviationhouse.net .

U

Udávat

Poskytovat bezpečnostním složkám (StB, VB) informace o spoluobčanech a jejich skutečných, domnělých nebo smyšlených protirežimních aktivitách.

 Lidová tvorba:


  •  „A za co sedíš ty?“ ptá jeden mukl druhého. „Za lenost“ dostane odpověď. „Prosím Tě, co je to za výmluvu, za lenost se přece nezavírá ani v ČSSR“. „Ale ano, za lenost. Já jsem si v hospodě s Pepou Vocejtkem vyprávěl jeden večer politický vtipy. Cestou domu sem si pak říkal, že bych ho měl za ty, co mi vyprávěl udat, ale pak jsem se rozhodl, že to udělám až ráno. No a Pepa Vocejtko mě udal ještě ten večer.“

 


  • Smutná mladá paní si stěžuje svoji kamarádce, jaké má starosti s rozvodem, že manžel se rozvádět nechce a ona si neví rady. A kamarádka se na ní překvapeně dívá a říká: „A proč ztrácíš čas a peníze rozvodem? Stačí, když ho za něco udáš.“

 


  • Pán s mikrofonem se ptá muže na ulici: „Co byste udělal, kdybyste vyhrál pět tisíc korun“? „Vzal bych si dovolenou a jel bych na týden do Sovětského Svazu“. A kdybyste vyhrál deset tisíc korun? Domluvil bych se se ženou a jeli bysme spolu na dva týdny do Sovětského svazu. „A kdybyste vyhrál 100 tisíc?“ „Vzal bych ještě švagra, švagrovou a všechny děti a jeli bysme do Sovětského svazu“. „A to prosím Vás neznáte jinou zemi než Sovětský Svaz?“ „Ale jinou zemi znám, ale vás neznám!“

 


  • Váňa přijde navštívit Péťu. Povídají, vodku popíjejí a vyprávějí si politické vtipy. Péťa pak vstane a že uvaří kávu. Sedne si v kuchyni a mele kafe na ručním mlýnku.
    Váňa ho zahlédne a ihned jen tak bez kabátu vyrazí ze dveří na ulici a pádí co mu nohy stačí!
    Péťa běží za ním a volá: "Co blázníš?"
    Váňa se jen v běhu otočí: "Ty hajzle. Já myslel, že jsi kamarád a ty hned telefonuješ na KGB!!!

 

Ulice

Pejorativní výraz používaný režimními médii a funkcionáři KSČ zejména v roce 1989 k označení snah veřejnosti o změnu režimu v demonstracích. Pokud by se jednalo o podporu režimu stejným davem, byla by byla označována jako „projev vůle lidu“ či podobně.

 Uliční výbor

KSČ byla organizována na „podnikovém a územním principu“. To v realitě znamenalo, že byly stranické organizace jak na pracovišti, tak v bydlišti. Bylo tak dosahováno lepší kontroly a řízení života jak členů, tak i nečlenů strany. Viz Stranické orgány.

Ultralevicový

Výraz označující lidi či jejich názory jako více levicové než považoval Lenin za správné. Mezi ultralevicové byl zařazován i Trockij.

Umakart

Hmota z lisovaného a tvrzeného materiálu s umyvatelným povrchem, který se používal na výrobu vrchních desek stolů používaných ve veřejných prostorách jako restaurace, kulturní domy, taneční sály, schůzovní místnosti atd. 

Umístěnka

Hlavně v padesátých letech dostávali absolventi některých vysokých škol umístěnky do práce. Jejich možnost volby zaměstnavatele i geografického místa výkonu práce tím byla vlastně zlikvidována. Hlavním cílem bylo zajistit dostatek socialistických kádrů i v méně populárních končinách republiky – zejména v pohraničí, na horách a na malých vesnicích.

Usnesení

Každá stranická schůze přijímala své usnesení, kterým se ukládalo jejím různým výborům (např. kontrolní, revizní atd.) či jednotlivým soudruhům plnění úkolů do příští schůze. Většinou však usnesení byla velmi formální a vesměs se také schvalovala jednomyslně. Postupem času se lidé snažili číst v usneseních ÚV KSČ nebo Předsednictva ÚV KSČ „mezi řádky“, zda v nich nelze vyčíslit záblesk naděje.

Usnesení strany a vlády

 Společnost i hospodářství bylo v reálnému socialismu řízeno především usneseními strany a vlády. Ta byla vydávána čas od času na různých zasedáních ÚV KSČ nebo sjezdech KSČ. Vláda se vždy přidala, protože všichni její členové byli také členy KSČ a většina z nich i členy ÚV KSČ.

Uspokojování základních životních potřeb obyvatelstva

Bylo mediálně i akademicky používané zaklínadlo, které by se dalo přeložit jako „spotřeba“. V ještě složitější jazykové vazbě „stupeň uspokojování základních životních potřeb obyvatelstva“ se pak jednalo o měření velikosti spotřeby. Čím vyšší byl „stupeň uspokojování ….“, tím to bylo lepší. Jak se potřeby stanovovaly, však nebylo objektivně definované.

 Utužení přátelských vztahů

Přestože přátelské vztahy k SSSR, k ostatním ZST nebo bratrským stranám byly „tradičně úzké“, média často zmiňovala různé kroky vedoucí k „dalšímu utužení přátelských vztahů“. Stupeň úzkosti byl měřen i vřelostí polibků stranických představitelů.

 Uvědomělý

Výraz pro člověka aktivně podporujícího socialistické zřízení a aktuální politiku strany a vlády. 

 Uvědomělá pracovní kázeň

Jeden z cílů „práce s lidmi“ bylo, aby rádi, dobře a oddaně pracovali a sloužili tak věci socialismu. Uvědomělá pracovní kázeň byl výraz, který tento cíl popisoval a který byl v médiích hojně propagován.

Uranové doly

Byly pracovištěm politických vězňů v padesátých letech. Ti zde museli pracovat obvykle bez ochranných pomůcek a za velmi tvrdých podmínek. Známé byly z tohoto pohledu zejména doly v Jáchymově a v Příbrami.

Uvolněný funkcionář

Na určité úrovni odborářských a stranických funkcí byli lidé pro politickou nebo odborovou práci zproštěni jiných pracovních povinností. Uvolněnými funkcionáři byli proto například předsedové celozávodních výborů KSČ nebo předsedové podnikových (závodních) odborových organizací.

Uzavírat

Výraz se používal ve spojení „uzavírat závazky“, „uzavřít závazek“. Znamenal přijetí určitého závazku, (například na počest Února, „sjezdu“ apod.).

Úder

Režim čas od času „uštědřil drtivý úder kapitalistickým živlům, buržoasii, nepřátelům socialismu atd.. Jednalo se často o nějaká nepopulární rozhodnutí strany a vlády, která bylo třeba prezentovat jako nutnost v boji proti kapitalistickým živlům, buržoasii atd.

Údernické hnutí

Režimem organizované hnutí za „dobrovolné“ zvyšování pracovních výkonů. Po vyhodnocení takovéhoto hnutí se pak často zvyšovaly výrobní normy, protože „hnutí prokázalo“, že pracující mají ještě rezervy.

Úderník

Obdivný výraz označující člověka s vysokými pracovními výkony v oblasti manuální práce. Znázorňován na obrázcích a plakátech obvykle jako mladý muž s rozhodným úsměvem a s vyhrnutými rukávy odkrývajícími jeho silné svaly na opálených pažích. Organizována byla také tzv. údernická hnutí, což byly vlastně soutěže o co nejvyšší překračování pracovním norem nebo prostě dosahování co nejvyšších pracovních výkonů. Viz též Stachanovec.

Úkoly

Před pracujícími, před KSČ, před socialistickou společností atd. stály vždy nějaké úkoly, které bylo třeba plnit, splnit, překročit. Úkoly zadávaly také stranické sjezdy, stranické orgány atd. Úkoly také vyplývaly z plánů a bylo třeba za jejich splnění bojovat, případně je usilovně plnit.

Únorový

Označení období „převzetí moci“ dělnickou třídou.  Únor 1948 byl také označován jako Vítězný únor nebo jako Únorové vítězství dělnické třídy.

Úprava cen

Celé hospodářství bylo řízeno centrálně, a proto i ceny základního zboží byly stanovovány centrálně a pro celou republiku.  V době reálného socialismu se zásadně nezdražovalo, ale pouze „docházelo k úpravám cen“ s platností k určitému datu. Nové ceny byly publikovány vždy až v první den jejich platnosti.  Cenové úpravy probíhaly skokově zvyšováním cen žádaného zboží při současném snižování cen „ležáků“, tzn. zboží, o které žádný zájem nebyl. Tímto způsobem byla udržována nulová nebo nízká statistická inflace avšak ceny spotřebního zboží rostly. Viz též Cena.

Úroveň blahobytu

Úroveň blahobytu se odvíjela od „stupně uspokojování životních potřeb obyvatelstva“ a byla měřena velikostí materiální spotřeby na obyvatele nebo domácnost (počet rádiových a televizních přijímačů na domácnost, stejně tak i ledniček, automobilů, vysavačů atd.).

Lidová tvorba:

 Víte, jak vypadá polský sendvič? Dva lístky na chleba a mezi nimi vložený lístek na salám.

Úplatek

Naprosto běžná a očekávaná záležitost při snaze získat cokoliv nedostatkového nebo záležitostí, které vyžadovaly souhlas či doporučení. Úplatky v době reálného socialismu nemusely mít vždy peněžní formu. Často se jednalo o různé protislužby nebo nabídku jiného nedostatkového zboží. Dalším výrazem pro úplatek menšího rozměru bylo všimné.

Úřad pro tisk a informace

V dobách “reálného socialismu” bylo třeba prosté občany velmi často ochránit před “špatnými” myšlenkami a názory. Jednalo se o cenzuru, která se ale vznešeně schovávala za zkratkou ČUTI (Český úřad pro tisk a informace), resp. FUTI (Federální úřad pro tisk a informace).

Úsilovné plnění úkolů

O jeden stupeň nižší než výraz „boj za splnění úkolů“ avšak podobný význam.

Úspory

V padesátých letech se vyčerpaly možnosti extenzivního vývoje hospodářství a tak se důraz začal klást na zvyšování efektivnosti a úspory. „Dosahování úspor“ se tak stalo jedním z kýžených cílů socialistického podnikání.

 Lidová tvorba:

 Šetřit je třeba ať, to stojí, co to stojí.

ÚV KSČ

Ústřední výbor KSČ. Nejvyšší orgán strany v době mezi dvěma sjezdy se sídlem v budově dnešního Ministerstva Dopravy. Členové ÚV KSČ byli nejmocnější lidé v tehdejší ČSSR, kteří rozhodovali o tom, co a jak se bude řešit v Parlamentu (Národní shromáždění) nebo ve vládě i všechny ostatní důležité záležitosti. ÚV KSČ Byl volen na sjezdech KSČ a řídil stranu v období mezi sjezdy. Ústřední výbor ovládal centrální státní orgány a společenské instituce prostřednictvím stranických organizací v nich, ale také tím, že v předsednictvu ÚV KSČ byli rozhodující státní představitelé. Viz též Plénum ÚV KSČ.

Lidová tvorba:

 Soudruh Biľak směl kouřit a pít již v páté třídě – dosáhl totiž plnoletosti.

 

Poznámka:       Vasil Biľak byl člen ÚV KSČ zodpovědný za ideologii a byl též jeden ze signatářů Zvacího dopisu. Lidmi byl považován za nepříliš inteligentního a ztoho důvodu na něj kolovalo dost vtipů.

 ÚV KSSS

Ústřední výbor Komunistické Strany Sovětského Svazu. Během vlády Brežněva docházelo jen výjimečně ke změnám složení ÚV KSSS a tak se tento orgán stal spolkem velmi starých pánů / soudruhů. To se pak projevilo i tím, že ve třech letech po sobě zemřeli 3 generální tajemníci ÚV KSSS (Brežněv, Andropov, Černěnko) a teprve po té nastoupil Gorbačov. Tato situace byla také terčem  vtipů.

Lidová tvorba:

Víte, jak se vybírá další generální tajemník ÚV KSSS? Celý ÚV KSSS se sejde na Rudém náměstí a ten člen, který je schopen náměstí přejít bez hole se stane novým generálním tajemníkem.

Brežněv v politbyru: „Navrhuji odvolat soudruha Gromyka z funkce, protože se už nepoznává. Včera jsem ho potkal a říkám mu: Dobrý den, soudruhu Gromyko a on my odpověděl: „Dobrý den, ale já nejsem Gromyko!“

Úzký profil

Nedostatkový materiál, nedostatkové výrobky, nedostatkové zboží.

 Lidová tvorba:

 Dotaz na Rádio Jerevan: „A budou v komunismu peníze?“ Odpověď: „Ano, už budou jen peníze“.

 

Autor: Jiří Pruša | úterý 25.1.2011 5:00 | karma článku: 31,32 | přečteno: 5613x
  • Další články autora

Jiří Pruša

Jsou děti přežitek nebo dobrá investice?

Zajímavá úvaha Dana Vávry „Děti jsou přežitek“, kterou jsem si úplnou náhodou včera přečetl na tomto blogu, mě po nějakých pěti letech mlčení dovedla k tomu napsat konečně zase jeden příspěvek.

28.1.2019 v 10:38 | Karma: 40,03 | Přečteno: 4080x | Diskuse| Osobní

Jiří Pruša

Ostrovy severního moře, den 7

Dnes jsem udělal dobrý skutek. Svezl jsem správce letiště nad jeho letištěm a ostrovy kolem. Tak nadšeného spolucestujícího jsem snad ještě nikdy neměl.

23.6.2014 v 15:46 | Karma: 23,37 | Přečteno: 3185x | Diskuse| Cestování

Jiří Pruša

Letadélkem z Příbrami na Kypr

Najít trať z Příbrami do Paphosu na Kypru není úplně jednoduché. Můj základní cíl pro tuto 2500 km dlouhou cestu bylo letěl s jediným přistáním na celé cestě. Doletět jsem plánoval za dva dny. Cestou mě ale potkaly dvě zcela neočekávané záležitosti, které cestu zásadně zdramatizovaly. Díky tomu jsem se také nemohl dostatečně soustředit na fotografování a tak je tentokrát obrázků z vlastní cesty méně než bych si přál.

8.11.2013 v 9:15 | Karma: 32,10 | Přečteno: 4407x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Příběhy vybuchlého domu - týden po té

Dnes, v pondělí v 9 hodin 55 minut to je přesně jeden týden od chvíle, kdy došlo k výbuchu plynu v přízemí domu na Smetanově nábřeží v Praze 1. V globálním světě se každý po svém musíme vyrovnávat s tím, že někde bylo zemětřesení, jinde teroristický útok a někde úplně jinde po sobě lidi kvůli něčemu, pro nás často nepochopitelnému, střílejí. Tuto součást globalizace považuji za velmi stresující a nevím docela přesně, jak se s ní vyrovnávat. Možná proto všichni tak trochu věříme, že katastrofy se dějí nějak anonymně, někomu jinému, někde daleko v jiném světě.

6.5.2013 v 9:55 | Karma: 29,43 | Přečteno: 4229x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Tak ČSA se snad konečně někdo ujme

Po deseti letech se snad skončí smutná sága českého národního leteckého dopravce, jehož osud se od roku 2003 stal součástí soupeření našich hlavních politických stran. Je to právě těchto posledních deset let, kdy se ČSA zmítá na pokraji krachu především díky nereálně ambiciózním plánům svých vrcholových managementů dosazených zvenčí. Těchto posledních 10 let stálo české daňové poplatníky přes čtyři miliardy korun jen na státních podporách. Za tyto peníze máme nyní firmu, která je oceněna na 148,5 milionu Kč. Firmu, která navíc musela rozprodat všechna svá aktiva včetně letadel, hangárů, ziskových činností i vlastního sídla jen proto, aby přežila a byla schopná s finanční podporou státu ufinancovat přehmaty, které by v něrmálně fungujícím ekonomickém prostředí nevznikly.

15.3.2013 v 8:55 | Karma: 30,97 | Přečteno: 2337x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x
Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 

Seznam rubrik