Jiří Pruša

Slovník reálného socialismu na blogu dokončen! Co teď?

5. 02. 2011 5:00:00
Po více než dvouměsíčním maratonu dvou příspěvků týdně se podařilo na blogu IDnes prezentovat všechna písmena „Slovníku reálného socialismu“. Celý projekt vyvolal živou diskusi a utvrdil mě, že by Slovník bylo dobré vydat. Potřebuji proto Vaše názory a podporu.

Mým cílem bylo si připomenout dobu minulou, trochu pobavit sebe i ostatní a hlavně umožnit i těm, kdo si tu dobu nepamatují, ji lépe pochopit. To by jim pak mělo přinést i možnost chápat a smát se politickým vtipům té doby, které by bez dobového kontextu mohly být nesrozumitelné.

Publikování Slovníku na blogu IDnes mi přineslo také skvělou příležitost prověřit jej ohněm veřejného čtení, které pro mě bylo tím nejlepším ukazatelem zájmu o období reálného socialismu. Rozdílnost názorů projevovaných v diskusi k blogu byla fascinující. Někteří diskutující mě hlavně zpočátku obviňovali z levičáctví a jiní pak později naopak z pravičáctví, někdo slovník zatracoval, ale naštěstí pro mou sebedůvěru, mnoho diskutujících Slovník podpořilo. Zde je pár citátů z diskuse, které ukazují na širokou škálu názorů na Slovník. Kladné i záporné příspěvky prezentuji v přibližně stejném počtu, abych nemohl být obviněn z neobjektivnosti. Skutečný poměr jsem nezjišťoval:

  • Vydejte to i knižně, trhák! Já bych to koupil jako vánoční dárek. Hlavně dětem, které to štěstí neměly, aby tu zvláštní dobu budování socialismu zažily na vlastní kůži.
  • Zřejmě budete úspěšným absolventem komoušovských PŠM.
  • Respekt. Gratuluji ke geniální myšlence i ke zpracování. Toto by měla být povinná literatura. Už jsme zapomněli a žijeme vzpomínáním. Realita nebyla tak růžová. Díky.
  • Kdyby blbost nadnášela, tak vy se tady vznášíte jako hloubek. Omyl, žádný kdyby. Vy UŽ se vznášíte v oblacích, pane autore.
  • Skvělé! Vydržte a vydejte knižně. Používat v hodinách dějepisu!
  • O Černobylu informovala naše vláda dostatečně, to jenom zrádce Gorbačov se snažil několik dnů havárii tajit.
  • Naprosto skvěle napsané. Dokonale vystihující éru reálného socialismu. Ať si bolševici prskají, jak chtějí, takhle to bylo.
  • Nepsat, nepsat a už nikdy nepsat!!! Je nutné odklízet sníh. To by vám možná šlo.
  • No teda. Karma jako hrom. Úplně jsem si tu šílenou dobu zase vybavil. Jen pojem "brzko" jsem neznal, ale jsem ročník 67, tak asi proto.
  • Prosím, vydejte to knižně. Je taková forma, která je vytištěná na tenkém papíře. To proto, aby při použití na WC neublížila. Nebo raději...už nepište.
  • Nádhera, tedy celý projekt. Na každý další díl se těším víc a víc . Hřejivý pocit oživit si tu stupidní atmosféru s odstupem let z (relativního) bezpečí.
  • Ještě že mě podobné blábolivé články dnes nikdo nenutí číst. Ale do vašeho slovníku by se hodil pod heslem „cancy“
  • No teda...Karma jako hrom . Úplně jsem si tu šílenou dobu zase vybavil. Jen pojem „brzko“ jsem neznal, ale jsem ročník 67, tak asi proto.
  • Tak jsem si nějak nevšiml, že by to teď bylo jinak – jen se změnila hesla, lidi tam jsou stejní a místo soudruh je to pan
  • Výstižné a přesné.

Rozdílnost v názorech diskutujících na Slovník, jeho potřebnost i moje schopnosti je určitě patrná každému. Komentáře mě potěšily všechny – ty zuřivě negativní ukazují, jak silně jsou problémy minulé doby v některých lidech zakořeněné a ty pozitivní mi pak dávaly podporu v tom, abych Slovník dokončil, vylepšil a uvažoval o jeho vydání. Samozřejmě řada diskutujících také prostě věcně navrhla doplnění, úpravy a opravy textu, což je také výborná podpora. Tyto komentáře jsem svědomitě využil při aktualizaci Slovníku.

Jednotlivé kapitoly Slovníku si do včerejška přečetlo celkem 36770 čtenářů, kteří jim dali celkem 1590 hlasů, což přineslo Slovníku průměrnou karmu 21,44. V diskusi bylo celkem asi 500 příspěvků. Na základě těchto výsledků a také proto, že sám věřím v potřebu ohlížet se do historie a nacházet v ní poučení i pro současnost, jsem nakonec dospěl k rozhodnutí Slovník během jara 2011 vydat. Rád bych proto nyní požádal o Vaše názory na následující:

  • Název „Slovník reálného socialismu“ se mi zdá trochu zavádějící, protože na jednu stranu nejde jen o slovník, ale také o nyní zřejmě nejbohatší sbírku politických vtipů té doby. Zároveň si nekladu ambice vytvořit vyčerpávající dílo odpovídající obecnému očekávání od kategorie „slovník“. Zatím nejlepší tip, který jsem na název dostal, se mi zdá „Abeceda reálného socialismu“, ale cokoliv jiného Vás napadne, prosím o návrhy.
  • Distribuce - není problém jakoukoliv knihu vydat, ale v dnešní době je složité dostat ji mezi lidi. Dvě knížky věnující se letecké dopravě nabízím přes www.aviationhouse.net , ale takto se dá prodat jen omezený počet výtisků. Z mé zkušenosti vyplývá, že i když knihkupectví knihu k distribuci přijmou, tak nedělají prakticky nic pro její propagaci a kniha jen čeká na případné, spíše náhodné, zájemce. Většina skutečných zájemců se o ni tedy ani obvykle nedoví. Pokud byste tedy někdo měl nějaký další nápad, jak „Slovníku“ pomoci do světa, bylo bych velmi rád.
  • Také přivítám, když mi kdokoliv ze čtenářů blogu, koho by knižní forma Slovníku zajímala, dá vědět , jak jej mohu o konkrétním datu vydání Slovníku a možnosti jeho získání informovat. Rád bych pak čtenářům blogu, kteří budou mít o Slovník zájem, zaslal společně s ním ještě dárek navíc.

Samozřejmě budu také rád za jakékoliv Vaše další myšlenky a doporučení jak Slovník vylepšit a doplnit. Stále jsem například přesvědčen, že je ještě řada vtipů z té doby, které se do Slovníku nedostaly, ale nemohu se jich už nějak nikde dopátrat.

Díky všem za trpělivost při čtení jednotlivých písmen a těším se na zprávy od Vás.

Jiří Pruša

Autor: Jiří Pruša | karma: 16.44 | přečteno: 2127 ×
Poslední články autora