Jiří Pruša

Lví snídaně - Boží hod 2011

10. 01. 2012 12:00:09
V krátkém článku a pár fotografiích chci ukázat, že vánoční snídaně může mít také jinou podobu, než na jakou jsme v našich končinách zvyklí. Řada momentů nám však tak vzdálená být nemusí - maminčina péče, únava po jídle, tatínkova lenost, dětská hravost a určitě nějaké další.

m2.jpg

Čekání

Během právě uplynulých vánočních svátků jsem dostal skvělou příležitost sledovat, jak lví samice připravují na Boží hod snídani pro svá mláďata. Prostými fotografiemi exotických zvířat bych už asi nikoho nechtěl udivovat, ale tohle bylo přeci jen trochu něco jiného.

m3.jpg

Co se to tam děje?

Místo byl národní park Etosha v severní Namibii a čas kolem osmé hodiny ráno 25. prosince. Po asi hodinovém hledání zajímavých zvířat jsme se zaradovali, když jsme v savaně našli ležící lvici. V jejích pohybech bylo vidět napětí a očekávání. To stejné proběhlo i námi a tak jsme potichu zastavili asi10 metrů od ní, stáhli okénka a připravili fotoaparáty. Lvice nám ve svém majestátu nevěnovala absolutně žádnou pozornost. Deset minut se toho moc nedělo. Asi 300 metrů od nás se pásla skupina asi deseti zeber. „Naše“ lvice se na ně chvílemi dívala se zájmem, chvílemi jakoby zájem zcela ztrácela a hlavu si pokládala na přední packy.

ml5.jpg

Aby mi nic neuteklo...

Pak to přišlo. Zprava nějakých dvě stě metrů od nás vyskočila z trávy jiná lvice a vyrazila k zebrám. Jakmile si akce své kamarádky naše lvice všimla, vyrazila také. Ta druhá dorazila k zebrám první, bez zaváhání skočila zezadu po krku zebřímu mláděti, stiskla a bylo. Naše lvice během několika vteřin doběhla také a obě začaly zebří mládě porcovat.

m7.jpg

Před několika vteřinami se zebří mládě bezstarostně páslo ...

m8.jpg

Zebry jen přihlížejí, jak z jejich mláďátka odchází život. Naše lvice zatím dobíhá

Hrozně smutný pohled byl v té chvíli na zebří maminku a další členy rodiny, kteří se nejdříve rozprchli, ale pak se během okamžiku vrátili a běhali bezradně kolem lvic s jejich mládětem. Chtěli mu nějak pomoci, ale báli se a bylo stejně pozdě. Lvice si jich vůbec nevšímaly, i když zebry kolem nich běhaly v kruhu jen asi 5-8 metrů. Zebry po několika minutách smutně odklopýtaly.

m9.jpg
m10.jpg

Zebry obíhají ve stále menších kruzích kolem lvic s jejich mláďátkem. Objevuje se i hyena. ml6.jpg

Mláďata dostala od maminky povel jít posnídat

m11.jpg

Aby mi to všechno nesnědli....

Když byla snídaně připravená a naporcovaná, tak lvice vydaly hlavou znamení směrem ke vzdálenému křoví, odkud najednou vyběhlo nějakých 6 mláďat a rychle se začalo přibližovat ke svým maminkám a sváteční snídani, kterou jim připravily. Všichni pak hodovali a lvíčata se při tom trochu prala – vše jak má být. Když měl každý dost, začali malí lvíčkové vybíhat za zebrami, které tu lví snídani vyděšeně pozorovaly.

m13.jpg

Najedená část rodiny se dívá na zebry, ostatní ještě snídají

Když bylo po snídani celá lví skupina se uvelebila ve stínu nedalekého křoví, aby si po snídani trochu odpočinula.

m14.jpg

Odpočinek po jídle

Táty jsme našli pár set metrů dál, kde nerušeně dřímali a rodinná snídaně je nechávala zcela klidnými. Spánku a dřímání prý král zvířat věnuje přes dvacet hodin denně....

mx.jpg

Králům zvířat se tak brzo snídat nechce....

m17.jpg

I sousední poušť má krásná místa

Autor: Jiří Pruša | karma: 15.29 | přečteno: 1311 ×
Poslední články autora