Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou děti přežitek nebo dobrá investice?

Zajímavá úvaha Dana Vávry „Děti jsou přežitek“, kterou jsem si úplnou náhodou včera přečetl na tomto blogu, mě po nějakých pěti letech mlčení dovedla k tomu napsat konečně zase jeden příspěvek. 

S některými myšlenkami Dana Vávry souhlasím a před pár lety, kdy jsem si byl mnoha věcmi života o dost jistější, bych možná souhlasil skoro se vším, co říká. S novými životními zkušenostmi bych dnes ale jeho pohled na život rád trochu rozšířil. 

S Danem Vávrou určitě souhlasím v tom, že děti mají schopnost svým rodičům i prarodičům přinášet radost, náplň života a o ty šťastnější se třeba jednou i postarají. Dan je asi jeden z těch šťastných, kterým to vychází, a tak jeho slova zní tak jednoznačně. To ukazuje, že je se svým životem spokojený a to je samozřejmě dobře.

Blog Děti jsou přežitek

Zde si můžete přečíst blog Dana Vávry „Děti jsou přežitek“.

Pár dní před tím, než jsem úvahu „Děti jsou přežitek“ zahlédl, jsem na americkém novinkovém webu MSN přečetl docela smutný příběh. 81letý pán se ptal čtenářů i webového právníka, co má dělat v situaci, kdy je v zařízení pro seniory placeném z jeho penze, ale nyní potřebuje peníze na jakousi léčbu. Než do toho zařízení šel, tak svému 56letému synovi převedl svoje celoživotní úspory na jeho účet, aby je měl dobře zabezpečené. Syn slíbil peníze vrátit, kdykoliv je tatínek bude potřebovat. Nyní ty peníze tatínek opravdu potřebuje na nadstandardní léčbu, ale jeho syn mu odmítá dát zpět i jen jejich část. Syna prý vychoval po rozvodu sám, zajistil mu studia, a protože ten syn je hudebník, tak v životě často neměl peníze a tatínek ho podporoval i v dospělosti. Ten pán se snaží najít pomoc a radu, jak tu situaci vyřešit. Pokud vás to zajímá, tak ten příběh je zde. Ten pán se svému synovi evidentně věnoval, ale je těžké si představit, že jeho syn se o něj postará nebo mu bude dělat příjemnou společnost o Vánocích nebo kdykoliv jindy.

Čtení toho příběhu mi připomnělo pár desítek let starý osud mé kolegyně z práce. Ta, tehdy mladá žena, byla vdaná a měla malého syna. Tatínek se z nějakých důvodů jednou rozhodl od nich odejít a ona zůstala se synem sama. Naprosto se soustředila na to, aby syna dobře vychovala a dala mu vzdělání. Už se nikdy nevdala a syna vypiplala až na vysokou školu. Když jsem ji po mnoha letech náhodou potkal, tak jsem se na jejího syna zeptal. Smutně mi vysvětlila, že když mu bylo asi dvacet, tak se odněkud objevil tatínek, kterého syn od dětství neviděl. Tatínek synovi „vysvětlil“, jak byla maminka hrozná a jak kvůli tomu od ní musel před těmi asi patnácti lety utéct. Syna svými řečmi pobláznil, ten se od maminky odstěhoval k tátovi a s maminkou odmítl už kdykoliv mluvit. Zůstává sama se svým steskem a zřejmě je sama i každé Vánoce.

To mě pak dovedlo k myšlenkám na mou vlastní rodinnou situaci. Před pěti lety přišla moje dcera se svým manželem v jejich téměř 40 letech na to, že jsem hrozný a že se mnou tedy přestanou mluvit. Přímo do očí mi nikdy nic takového tehdy ani předtím neřekli. Jen v dopise odvážně poslaném mailem mi napsali pár ošklivostí, o tom jak hrozně jsem se během posledních 15 let choval.  Bylo to poprvé, kdy se na mě neusmívali a nemluvili se mnou zdvořile, a tak mě to zaskočilo. Aby zároveň ukázali, jak opravdu zavrženíhodný jsem, tak mluvit se mnou zakázali i svým dětem, se kterými jsem do té doby cestoval po světě, létal na větroni a kul řadu plánů. Jestli rozhodnutí mé dcery a mého zetě o mých příšerných vlastnostech mělo něco společného s tím, že jsem krátký čas před tím převedl oběma dcerám majetek v rozměru, který se normálně dává až v závěti, to neumím posoudit. Když jsem  pochopil, že moje druhá dcera jejich jednání podporuje, mě pomlouvá a škodí mi, ale zároveň mi posílá maily a sms se sluníčky a občas nějaké faktury k proplacení, tak jsem si jako lék proti té opakovaně rozdírané bolesti raději naordinoval odloučení od ní a její rodiny sám. Není to lehké, ale je to tak lepší.

Tahle moje situace mě samozřejmě vedla k úvahám, kde a jak se z těch holčiček, chlapečků a vůbec těch roztomilých malých osůbek, které jsme v jejich dětství měli jako rodiče tak rádi, stávají ti kalkulující lidé. Kde je ta chyba, kde je ten problém, kde hledat řešení? Ten americký pán píše, že svého syna vychovával sám, podporoval jej celý život a taky mu evidentně zcela důvěřoval, když mu svěřil všechny svoje peníze. Ta moje kolegyně svému synovi dala veškerou péči, myšlenky, pozornost, svůj život. Já jsem svým děvčatům věnoval každou svou chvíli, procházky, lyžování, cestování, plavání, školy, které si přály a kdekoliv si je přály, změnil jsme kvůli nim i svou práci.

Když jim odešla během jejich puberty maminka za voláním svého srdce, tak jsem si život organizoval tak, aby to moje dcery, které zůstaly se mnou, co nejméně zasáhlo. Moje práce pro mě byla určitě hodně důležitá, ale ony pro mě  byly ještě důležitější. Staral jsem se pak dalších asi 15 let tak nějak automaticky o ně i jejich mladé rodiny. Něco se ale někde stalo, něco jsem asi neudělal tak, jak jsem podle nich udělat měl a já jsem nyní už pět let nedostal ani přání k narozeninám nebo k Vánocům.

Určitě jsem „něco hrozného“ udělal, jen mi nějak nikdo neřekl, co to vlastně bylo. Zaslechl jsem na sebe jen trochu pomluv, přečetl jsem si jeden zlý dopis, ale kromě nevyspělých urážek jsem v něm nenašel nic konkrétního. A tak tápu. Možná si podobně jako ten americký pán nebo ta moje bývalá kolegyně nebo mnoho smutných neznámých rodičů říkám: „To přece není možné, aby právě moje děti se takhle chovaly, když jsme měli takový skvělý vztah, když jsem se jim vždycky tolik věnoval a když ty moje holčičky byly vždycky tak miloučké“.

Podobně na mě zapůsobil i příběh jedné mně blízké paní, které loni zemřel manžel. Její dcera také před pár lety došla k tomu, že její maminka, která se věnovala celý život především jí a jejímu bratrovi a potom i její dceři, je vlastně původcem všech jejich životních problémů, selhání a zklamání. Zřejmě je ta paní opravdu strašná, protože její dcera – učitelka, nepřišla ani pohřeb svému tatínkovi. I to svedla obratně na svoji maminku. Ta paní se také už pár let snaží pochopit, co se to s tou její holčičkou, se kterou mívaly tak skvělý vztah, stalo. Zatím ten důvod, myslím, stále hledá. Na Vánoce bývala do předloňska jen ve dvou a ty poslední strávila sama. Má se ponořit do truchlení a být jen nešťastná?

Mohl bych pokračovat. Třeba o bývalém kolegovi, který musel nechat znesvéprávnit svou dceru, kvůli tomu, že bere drogy a se svými kumpány občas doma kradla věci a odnášeli je do zastavárny. Pokračovat dál nechci, určitě nějaké podobné příběhy znáte také. Rozhodně nejsem pesimista a naprosto souhlasím s tím, že děti přinášejí a mohou přinášet velkou radost. Vidím před sebou třeba i radostný pohled mého kamaráda, když mi před pár dny vyprávěl, jak mu na nádraží po jeho příjezdu z práce přišly naproti jeho vnoučátka. Líbilo se mi taky, že osmnáctiletý začínající režisér nedávno vyrobil film postavený na životním příběhu svého dědečka. Film mi sice moc nesedl, ale dědeček mladého režiséra má rozhodně náramné štěstí mít takového vnuka.

Myslím občas na svého tátu, který mi několikrát opakoval: „Nejlepší investice času a peněz je investice do dětí.“ Řekl to můj táta, tak si nedovoluji jeho slova rozporovat. Myslím ale, že všechny velké pravdy je potřeba brát s trochou opatrnosti. Ty malé usměvavé děti, pro které jsme v nějaké době ohromně důležití, jednou vyrostou, vdají se nebo ožení, budou mít své zájmy, své priority, svůj život. Jejich hlavním partnerem se stane někdo, kdo může mít úplně jiné životní hodnoty a svůj vztah k jejich rodičům formuje na praktických úvahách. Není tak rozhodně jisté, že se svým rodičům budou dospělé děti chtít věnovat nebo se o ně dokonce starat. Dneska také vím, že není moc dobré rozdat dětem za života všechen majetek, který máme. Musí pak být opravdu hrozné být závislý a doufat v pomoci lidí, kteří pro nás sice dříve znamenali všechno, ale my sami je dnes nezajímáme.

Já sám energii, lásku, peníze vložené do dětí už dnes nevnímám jako automaticky tu nejlepší investici. Vůbec té energie, lásky a samozřejmě ani peněz nelituji a jsem rád, že jsem měl tu příležitost děti mít a vychovávat. Rodinu, děti a vše s tím spojené vidím dnes ale spíše jako sázku do loterie než jako investici. Nemyslím si totiž, že existuje zaručený návod na to, jak úspěšnost takové investice garantovat. Dříve jsem to viděl jinak a myslel jsem si, že když se člověk dětem naplno věnuje, tak se mu to určitě jednou vrátí. Dneska vím, že tomu můžeme více či méně pomoci nebo uškodit tím, jak své děti vychováváme, jaký jim dáváme příklad, jaké hodnoty jim vkládáme do hlavy, co pro ně děláme. To všechno můžeme, ale být si jistý, že se to vše sečte a zapůsobí jedním krásným, správným směrem a my si to budeme užívat, to možné není.  Kromě péče o děti a rodinu je proto potřeba žít a budovat také svůj vlastní, nezávislý život. Život, který se na nás nezhroutí, když se svým dospělým dětem člověk zrovna něčím nezalíbí a ony se na něj vykašlou.

Povinnosti ctít své rodiče se věnuje i desatero. To mi dokazuje, že dobrý vztah dětí k rodičům není a nebyl vždy jen idylický, jinak by ho desatero neřešilo. Zajímavé je v tomto pohledu dnešní zákonodárství, které na rodiče trochu zapomíná. Pokud byste svým dětem nevěnovali řádnou péči v jejich dětství, tak byste mohli být přísně potrestáni. V opačném směru jsem nic vymahatelného v našich zákonech nenašel, a tak se dospělé děti mohou v klidu a beztrestně rozhodnout, zda jim rodiče stojí za to, aby se jim věnovaly, nebo ne. Děti jsou před liknavými rodiči zákonem rozhodně chráněné lépe než rodiče před liknavými dětmi.

Žít plnohodnotně musí a chtějí i ti lidé, kteří nemají to štěstí mít velkou rodinu. Lidé, kteří si děti přáli, ale z nějakých důvodů žádné nemají a také lidé, kteří si nemohli štěstí a radost z dětí i velké rodiny užívat déle, než dokud se svým dětem hodili. Tady s Danem Vávrou proto opravdu nemohu souhlasit, protože on nabízí vlastně jen dvě alternativy života – buď být obklopený radostnou, velkou, chápající, šťastnou rodinou a z ní čerpat veškerou svou životní sílu a radost a jí věnovat co nejvíce své pozornosti a času, nebo se stát zakyslým člověkem vedoucím bezútěšný a smutně osamělý život.

Život naštěstí přináší mnohem širší vějíř možností, radostí i příležitostí a je především na nás, zda je rozvineme, využijeme a obohatíme jimi životy jak svoje, tak lidí kolem nás. Ty Vánoce mohou být určitě hezké, i když je člověk sám nebo jen ve dvou. Možností je hodně a kterou si vybereme, záleží především na nás. Můžeme také dělat věci, které přinášejí něco i jiným lidem než jen nám nebo našim pokrevně blízkým. Věci, které něco nového objevují, které někomu pomáhají, které něco přinášejí nejen nám samotným. Můžeme se cítit blíže s někým, kdo vlastně náš „blízký“ není. Někomu může být nejlépe v jeho práci, někomu přináší radost jeho zahrada nebo se něco učit, případně někomu pomáhat nebo něco úplně jiného. Naštěstí máme všichni svoje volby. To také dává životu rozmanitost a pestrost a odlišuje nás to od jiných savců, kteří mají možnost svůj život žít jen v rozsahu, ve kterém byl jejich mozek naprogramován. 

Ve vztahu k dětem mi moje osobní situace pomohla pochopit také další věc – nemusí mě nutně zajímat jen děti a mladí lidé, kteří nosí DNA podobnou té mé. Je tu přece hodně dětí a mladých lidí, kteří mohou mít z mé pomoci, z mého zájmu o ně opravdovou radost a kterým mohu něco trvalého přinést. Jenom prostě třeba neměli to štěstí, nenarodili se pečujícím rodičům a skončili v nějakém zařízení nebo prostě zrovna nevědí, jak naložit se svým životem. Jsou takové děti horší, než ty privilegované, ty moje? Zaslouží si takové děti méně pozornosti a péče? Jsou to přeci všechno naše děti a na začátku života by měly mít co nejvyrovnanější možnosti.

Možná právě mezi dětmi a mladými lidmi se kterými nemáme společnou DNA, najdeme takové, kteří si naší pozornosti a pomoci budou třeba o to více vážit. A když pro ně něco uděláme, tak nám té radosti, po které každý toužíme, mohou přinést víc, než ty děti, které by nám ji podle černo-bílých pravidel přinášet měly.

Autor: Jiří Pruša | pondělí 28.1.2019 10:38 | karma článku: 40,03 | přečteno: 4080x
  • Další články autora

Jiří Pruša

Ostrovy severního moře, den 7

Dnes jsem udělal dobrý skutek. Svezl jsem správce letiště nad jeho letištěm a ostrovy kolem. Tak nadšeného spolucestujícího jsem snad ještě nikdy neměl.

23.6.2014 v 15:46 | Karma: 23,37 | Přečteno: 3185x | Diskuse| Cestování

Jiří Pruša

Letadélkem z Příbrami na Kypr

Najít trať z Příbrami do Paphosu na Kypru není úplně jednoduché. Můj základní cíl pro tuto 2500 km dlouhou cestu bylo letěl s jediným přistáním na celé cestě. Doletět jsem plánoval za dva dny. Cestou mě ale potkaly dvě zcela neočekávané záležitosti, které cestu zásadně zdramatizovaly. Díky tomu jsem se také nemohl dostatečně soustředit na fotografování a tak je tentokrát obrázků z vlastní cesty méně než bych si přál.

8.11.2013 v 9:15 | Karma: 32,10 | Přečteno: 4407x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Příběhy vybuchlého domu - týden po té

Dnes, v pondělí v 9 hodin 55 minut to je přesně jeden týden od chvíle, kdy došlo k výbuchu plynu v přízemí domu na Smetanově nábřeží v Praze 1. V globálním světě se každý po svém musíme vyrovnávat s tím, že někde bylo zemětřesení, jinde teroristický útok a někde úplně jinde po sobě lidi kvůli něčemu, pro nás často nepochopitelnému, střílejí. Tuto součást globalizace považuji za velmi stresující a nevím docela přesně, jak se s ní vyrovnávat. Možná proto všichni tak trochu věříme, že katastrofy se dějí nějak anonymně, někomu jinému, někde daleko v jiném světě.

6.5.2013 v 9:55 | Karma: 29,43 | Přečteno: 4229x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Tak ČSA se snad konečně někdo ujme

Po deseti letech se snad skončí smutná sága českého národního leteckého dopravce, jehož osud se od roku 2003 stal součástí soupeření našich hlavních politických stran. Je to právě těchto posledních deset let, kdy se ČSA zmítá na pokraji krachu především díky nereálně ambiciózním plánům svých vrcholových managementů dosazených zvenčí. Těchto posledních 10 let stálo české daňové poplatníky přes čtyři miliardy korun jen na státních podporách. Za tyto peníze máme nyní firmu, která je oceněna na 148,5 milionu Kč. Firmu, která navíc musela rozprodat všechna svá aktiva včetně letadel, hangárů, ziskových činností i vlastního sídla jen proto, aby přežila a byla schopná s finanční podporou státu ufinancovat přehmaty, které by v něrmálně fungujícím ekonomickém prostředí nevznikly.

15.3.2013 v 8:55 | Karma: 30,97 | Přečteno: 2337x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Letadélkem z Los Angeles do San Franciska a zpět

Před pár týdny jsem v rubrice Cestování iDnes zveřejnil článek o mém létání v Kalifornii. Trošku mě mrzí, že článek nejde propojit do mého blogu, protože bych se chtěl o krásné pohledy podělit i s jeho čtenáři. Text článku proto s malými úpravymi dávám nyní ještě na blog, ale většinu fotografií jsem dal jiných. Pokud by Vás zajímalo se podívat na ještě více fotografií z této cesty, klikněte si prosím také na http://cestovani.idnes.cz/letadlem-z-los-angeles-do-san-franciska-dy2-/kolem-sveta.aspx?c=A130123_153444_kolem-sveta_tom

3.2.2013 v 13:30 | Karma: 21,20 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Já jsem si, na rozdíl od jiných, nenakradl nikdy ani korunu

V rámci boje o presidentskou funkci se čas od času objeví věci, které nás zaujmou nebo překvapí.

24.1.2013 v 13:00 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1574x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Je důležitější ego politiků nebo zdraví národa?

Různé průzkumy ukazují, že až 80% zdravotních problémů, se kterými v dnešní době lidé běžně bojují, trápí se a s jejichž přispěním předčasně umírají, je způsobeno nezdravými stravovacími návyky a nedostatkem pohybu. Jedná se o nemoci jako diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, artróza, kardiovaskulární nemoci, trombóza, obezita, některá nádorová onemocnění a řada dalších zdravotních problémů. Když jsem tohle vše z různých studií vyčetl, začal jsem přemýšlet, jak je možné, že si lidé tak dobrovolně kazí zdraví, snižují kvalitu života a nakonec i krátí život

23.12.2012 v 9:21 | Karma: 18,06 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

České aerolinie jsou na prodej

Nedávno se objevila zpráva, že o možnou koupi Českých aerolinií projevili zájem dva potenciální kupci – Korean Air a Qatar Airlines. Zatím je to sice jen nezávazné vyjádření, ale je to asi jediná příležitost pro ČSA, jak přežít. Od roku 2003, kdy se ČSA dostaly pod přímé řízení politických stran, byla totiž za podnikovou strategii vydávána spíše jen zbožná přání jejich momentálního managementu, který ke svým funkcím většinou nepřicházel na základě prokázaných odborných schopností.

18.12.2012 v 9:55 | Karma: 31,61 | Přečteno: 2854x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Pruša

Vylodění v Normandii

Vylodění spojenců v Normandii představovalo závěrečnou fázi 2. světové války. 6. června je 68. výročí tohoto vylodění a ve svém článku Vám chci ukázat pár neobvyklých obrázků na vyloďovací pláže. Je z nich patrné, o jak náročnou operaci se jednalo. Spojenečtí vojáci, kteří se jej zúčastnili si určitě zaslouží náš respekt a vzpominku. Také snad bude prospěšné věnovat alespoň část našich myšlenek něčemu vznešenějšímu než je naše politika a naši politikové, kteří nás dnes tolik zahlcují.

5.6.2012 v 17:06 | Karma: 38,27 | Přečteno: 6750x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Komu slouží naše soudy?

Potenciálně se vlastně každý z nás může stát dlužníkem aniž o tom ví. Posílat platební upomínky není povinné a je mnohem výhodnější malé pohledávky odprodat vymáhacím firmám. Ty se, více než o úhradu dlužné částky, zajímají o úhradu "odměny", která se obvykle pohybuje v částkách nad 6000 Kč i pro minimální pohledávky. Následující řádky popisují asi docela banální situaci, kterou u nás bohužel prožívají tisíce lidí.

7.3.2012 v 17:18 | Karma: 33,28 | Přečteno: 2051x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Proč si vlastně vydržujeme České aerolinie?

České aerolinie by měly nabízet své služby tak, aby to odpovídalo státním zájmům ČR, obchodním zájmům naší podníkatelské sféry a osobním potřebám jednotlivých obyvatel - to vše pokud možno ziskově. Informace, které nám ČSA dává i skutečnosti, které musíme jako cestovatelé i daňoví poplatníci akceptovat, ukazují však něco hodně jiného. Co tedy dává ČSA nárok požívat podpory státu?

28.2.2012 v 7:41 | Karma: 40,07 | Přečteno: 5754x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Lví snídaně - Boží hod 2011

V krátkém článku a pár fotografiích chci ukázat, že vánoční snídaně může mít také jinou podobu, než na jakou jsme v našich končinách zvyklí. Řada momentů nám však tak vzdálená být nemusí - maminčina péče, únava po jídle, tatínkova lenost, dětská hravost a určitě nějaké další.

10.1.2012 v 12:00 | Karma: 15,29 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Cestování

Jiří Pruša

Jak mi blog pomohl napsat knihu o socialismu

Před rokem jsem na blogu publikoval dvakrát týdně abecedně seřazené vysvětlení asi tisíce lidových i oficiálních výrazů z doby reálného socialismu, politické vtipy i budovatelská hesla. Pár příznivců mi navrhlo, abych udělal knihu. Vzal jsem to vážně a teď Vám chci popsat, jak to probíhalo.

28.11.2011 v 8:40 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3795x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Skotsko ze vzduchu

Skotsko je nám z mnoha pohledů velmi blízko – malý národ, krásná země, dlouhodobý boj o přežití s velkým sousedem, bratrovražedná historie, mnoho hradů, světově proslulí jedinci. Více než historií a podobnostmi chci v tomto článku přivábit leteckými pohledy. Letos v červenci bylo ve Skotsku překrásně a tak se při létání nad ním tajil dech. Věřím, že z přiložených fotografií pochopíte proč.

22.11.2011 v 19:04 | Karma: 35,80 | Přečteno: 10021x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Vulkanický Nový Zéland

Dvaadvacátého února zničilo zemětřesení velkou část města Christchurch na Jižním ostrově Nového Zélandu. Jak velká to byla náhoda? Myslel jsem na svou cestu po obou ostrovech Nového Zélandu před třemi roky a připomněl si, že jsem tam během třech neděl zažil dvě drobná zemětřesení, kterých si místní lidé ani nevšímali.

6.3.2011 v 19:40 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2500x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Nad Afrikou z druhého sedadla

Jak létání nad Afrikou viděla moje spoluletkyně mě trochu zaskočilo. Abych byl ale objektivní, tak ke svým článkům o přeletech Botswany, Viktoriiných vodopádů a Namibijské pouště přidávám ještě tento, který, jak poznáte, není z mé hlavy.

20.2.2011 v 14:22 | Karma: 26,03 | Přečteno: 3052x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Slovník reálného socialismu na blogu dokončen! Co teď?

Po více než dvouměsíčním maratonu dvou příspěvků týdně se podařilo na blogu IDnes prezentovat všechna písmena „Slovníku reálného socialismu“. Celý projekt vyvolal živou diskusi a utvrdil mě, že by Slovník bylo dobré vydat. Potřebuji proto Vaše názory a podporu.

5.2.2011 v 5:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2127x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Slovník reálného socialismu - písmeno Z

Tak dnes probíhá závěrečná část slovníkového maratonu. Jako vždy jsou zde vtipy a dnes také výrazy jako Zarytý nepřítel, Západní imperialisté, Závazkové hnutí a také Zvací dopis, který je zde uveden v plném znění. V pravidelném čase, to znamená v sobotu ráno, vyjde ještě blog hodnotící celý projekt a diskusi ke Slovníku na blogu. Dejte mi prosím také svůj názor, zda si myslíte, že by mělo smysl slovník vydat knižně a pokud ano, jak byste jej ještě navrhovali vylepšit. Pro ty, kterým nějaké písmeno uniklo, připomínám, že aktuální slovník mohou nalézt na www.aviationhouse.net a všechna jednotlivá písmena na mém blogu.

1.2.2011 v 5:00 | Karma: 31,69 | Přečteno: 5554x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Přelet Namibijské pouště

Třetí část letecké cesty po zemích jižní Afriky - dnes o létání v Namibii, přeletu pouště Namib a velmi neobvyklém počasí na namibijském břehu Atlantického oceánu.

29.1.2011 v 15:32 | Karma: 38,55 | Přečteno: 5436x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Slovník reálného socialismu - písmena V a W

Dnes výrazy jako Velký génius lidstava, Velký říjen, Vítězný únor, Vměšování do vnitřních záležitostí a spousta dalších. Jako obvykle, také hodně vtipů, které jsou v modré barvě. Pokud Vám nějaká předchozí část slovníku chybí, najdete ji na blogu autora nebo v sekci "Ke stažení" na www.aviationhouse.net.

29.1.2011 v 5:00 | Karma: 20,06 | Přečteno: 3609x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x
Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 

Seznam rubrik